pondělí 5. listopadu 2007

Muse

kapela vzniklá v roce 1994 se proslavila svojí prvotinou Showbiz vydané v roce 1999 ( ano až tak dlouho po tom co se dali dohromady). Kapelu tvoří 3 hudebníci. Matthew Bellamy, Dominic Howard a Chris Wolstenholme. Přičemž textařem je v drtivé většině prvně jmenovaný Matthew.

Kapela měla poměrně složitý porod, protože členové Muse ( teda takhle těch momentálních) byli členy několika různých kapel v tzv. Teignmouth Community College. Až nakonec po mnoha peripetiích a Chrisovovo naučení se na basovku, skončily v sestavě v jaké hrají doteď. Mnohokrát měnili i svůj název:-) Gothic Plague, Carnage Mayhem, Fixed Penalty, nebo Rocket Baby Dolls atd atd atd blaa blaaa blaaa přejdem k něčemu záživnějšímu co řikáte? Táákže, skupina se po svých koncertech a několikaletém zviditelňování se na koncertech potkala s Dennisem Smithem, který jim vidal jejich prvotinu Showbiz. Nakonec dokonce založil i extra nahrávací studio pro Muse kteří snim podepsali smlouvu... Ale žádná velká nahravací a distribuční společnost se k tomu nějak neměla.. Proč vlastně? Protože se velmi podobala ( a ostatně podobá) Radiohead, ale nakonec podepsali s Maverick Records na Štědrý den roku 1998 smlouvu v zámoří.... Dvě alba byl klid ale na třetím se šéfům nelíbil zpěv a zašlo to tak daleko až bylo požadováno změnění několika písniček. Což dopadlo přechodem Muse k Warner Bross ( tam i zůstali). U Maverick records byl producentem jejich desek slavný John Leckie , producent druhé desky Radiohead The Bends, Stone roses ,"Weird Al" Yankovice a The Verv. jen tak mimo na turné k první z desek doprovázely Spice girls jako předkapela... ROFL..

Poslední dvě Alba byla veleúspěšná, vyhrály Anglickou hitparádu. Druhé album Origin of Symmetry bylo zvoleno na 74 místo ankety o nejlepší albu všech dob. Pro muse je příznačné hraní si s klavírem a v posledních albech větší harmoničnost melodie.

8 komentářů:

Maudinka řekl(a)...

Název mi něco říká, jinak nic...no, písničku si neposlechnu, páč můj comp dostal v pátek šok a poletí brzo z okna (pokud ho do té doby nerozkopu) Takže poslechnu až bude nový...jinak jsem slyšela kousíček...a ten zpěv mi tam moc nesedí...přijde mi nevýrazný.

Anonymní řekl(a)...

progressive art rock ne nahodou..tuhle kapelu jsem si vzala na paskal hodnoceni taky,jiz v srpnu,ale dost odlisnou formou od klasickeho popisu. Matthew je uzasny jak klavirista,kytarista,tak zpevak o cemz se muzeme presvedcit pri shlednuti jakehokoliv jejich koncertu. rozhodne si nemyslim,ze by to byla tuctova kapela, brit pop sceny,jak by si nekteri mohli myslet.K tehle skupine je treba pristupovat s urcitym citenim,proste neco pro narocne posluchace..Ja osobne mam radej starsi alba od nich.

Ikary řekl(a)...

Na hodnoceni si moc netroufam.. ne ani tak proto ze bych ej nemel oposlouchane to ne :) ale je to tak lepsi :) at si to lidi poslechnou radeji :-D

u progresivu bych se mozna hadal, ale alter rock to je kazdopadne.

Anonymní řekl(a)...

:-)

Anonymní řekl(a)...

Nevýraznej zpěv u Muse??????!to snad ani nejde:D

Anonymní řekl(a)...

Jo a ještě-k tomu že to je pro náročnější posluchače- to bych se taky hádala:)poslouchá to strašně moc lidí a většina s eorzhodně nedá ounačit za náročnýho posluchače:)

Ikary řekl(a)...

No asi "myslela" utahanej místy, což je občas pravda je takovej ja nevim ospalej :-D

Maudinka řekl(a)...

ano "myslela" protože nemyslí, jak se domníváš. Jinak souhlasím.