pondělí 10. listopadu 2008

Pinakothek der moderne - Mnichov

Pinakotéka - od renesance název označuje veřejnou obrazárnu. Původ tohoto oznažení nás zavede až do starověkého řecka, kde název Pinacoteca nese jedno z křídel chrámu na akropoli. Zde byly ukládány darované obrazy (votivní obrazy).

Nejvýznamnější Pinakotéky patří i k nejslavnějším muzeím v evropě. Především pak:
 
Alte Pinakotek v Mnichově (ještě o ní uslyšíme podrobněji v další části článku).
Benátská Gallerie Dell'Academica (v ní je k vidění socha Davida od Michalangela). 
Uffizi ve Florencii - největší renesanční pinakotéka. Původně centrum správních úřadů Florencie.
National Gallery of London - zaloena v 19. století obchodníky na podnět Hraběte Roberta Bankse Jenkinsona. Hlavním účelem bylo zpřístupnění zbírek různých výtvarnýc škol veřejnosti. Otevřena byla v roce1824 na Trafalgar Square kde galerie sídlií dodnes.

Nyní zpět k Pinakotece v Mnichově. Galerie se dnes skládá ze tří samostatných celků:
Alte, Neuve a Modern.
Nejstarší z těchto tří byla založena na popud Ludvíka prvního a byla stavěna v letech 1826 až 1836 architektem  Leo von Klenze. Měla se stát domovem obrovské sbírky rodu Wittelsbachů, kteří tuto sbírku budovali po téměř tři staletí. Nejvýznamějším obrazem z těchto sbírek je Alexndrova bitva, který je zde dodnes uložen. 
Nejnovější budova moderního umění jejíž stavba stála téměř 121,5 milionu euro byla stavebně realizována v letech 1996 až 2002. jejím autorem je architekt Stephan Braunfels. Vyniká svojí monumentálností. Vnitřní velkorysostí. Budova jejíž plášt je z pohledováho betonu v sobě skrývá 4 oddělené části zbírek - design, architketuru, grafiku, umění. Výsledek je naprosto úžasný.


Autor o projektu řekl (a myslím, že záměr se podařil):

"Nechtěl jsem navrstvit různá muzea této budovy prostě na tři roviny. V suterénu novu sbírku, v přízemí muzeum architektury, státní grafickou sbírku, všechny prostory s nestálými výstavami, a v prvním patře státní galerii moderního umění. Chtěl jsem navzájem provázat tyto roviny též vertikálně." tvrdí Stefan Braunfels. "To je dosaženo velikými schody rozšiřujícími se do trychtýře nahoru a dolů, které vedou návštěvníka ze suterénu nové sbírky diagonálně celou budovou až k prvnímu patru státní galerie".  

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

:) tak já jich tam měla jen pár no...jsem vybírala, abych zas neměla článek jen o fotkách:)ale díky za podrobnější info o Pinakotékách, aspoň vím, kde že jsme to byli!