středa 3. října 2007

HIV-AIDS

AIDS je syndrom získané imunitni nedostatečnosti, původcem AIDS je retrovirus HIV. HIV je obalený RNA virus náležejícím mezi retroviry což je skupina virů mající schopnost vytvořit podle své RNA řetězec DNAa ten vložit do genomu hostitelské buňky. Způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro „syndrom získané imunitní nedostatečnosti“. HIV byl nezávisle objeven vjedci v USA a Francii v roce 1983 jako původce onemocnění AIDS. Virus HIV napada skupinu T-lymfocitů v nichž se množí a postupě zabíjí a tím snižuje postupně jejich počet. Nakažení viru HIV nemusí mít dlouhou dobu žádné příznaky, může se projevit až po velmi dlouhé době- nosičství viru. Až poté postupně se zrychlující tendenci propuká AIDS. Neumírá se přitom přímo na onemocnění virem ale na běžné choroby proti kterým nemá tělo možnost se bránit.


Způsob přenosu viru HIV jsou 3. Pohlavním stykem, krví, z matky na dítě.

Ochranou proti přenosu HIV je v případě přenosu krví důsledné dodržování sterility operačních nástrojů jednorázové používání jehel inijekčních stříkaček a dodržování hygieny v nemocničních zařízeních (+ kontrola transfuzí).

U pohlavního přenosu existuje jen jediná 100% účinná ochrana, absolutní sexualní abstinence. V praxi pak parnterská věrnost a používání kondomu ( ani jendo není 100%), Přenosem je vždy ohroženější žena, či příjemce pohlavních seretů, nejrizikovější je anální styk, nejméně pak orální.

U přenosu z matky na dítě je šance 30%. Lze ji snížit až na 1 procento porodem císařským řezem a nekojením.


AIDS je neléčitelné onemocnění. Neboť zatím neexistuje způsob odstranění HIV viru těla a tudí plné uzdravení z této infekce.


Co já mmohu učinit abych předešel nakažení? Předně při pohlavním styku s neznámým člověkem používat kondom. U douhodobě stálého partnera dodržovat partnerskou věrnost ( ideálně po negativníc h testech na HIV ) vyvarovat se styku s potencionálně infikovanou krví, a neužívat nitrožilně drogy.

3 komentáře:

Maudinka řekl(a)...

Taky jsi mohl napsat něco o tom, že existuje pár jedinců, kteří měli AIDS a pak najednou ho neměli...že se jejich tělo s AIDS umí vypořádat, ale vědci přesně neví jak to...tedy, jestli zase nepřišli na něco nového...

Ikary řekl(a)...

AIDS a potazmo nakaza HIV je momentalne nevylecitelnym onemocnenim. ano tyhel pripady africkych prostitutek existuji a jsou zaznamenany, duvod a zpusob a take moznost vyuziti tohole poznatku je zatim neznama, dalsi moznosti jsou tzv geneticke nuzky. Metoda fungujici na mysich nakazenech HIV enmecku. jde o vystrizeni geneticke informace viru HIV z genetickych informaci napadenych bunek.

Anonymní řekl(a)...

velmi zajimavy referat a informace hodici se k prave probiranemu okruhu hematologie:)uc.biologie cloveka rullezz:Dale pekne spracovani.chvalim