úterý 18. prosince 2007

Lezení - Bouldering

Tak, tačínám nový seriál na téma lezení a lezectví. V první části začnem asi tím nejjednodušším ( vzhledem k náročnosti na započetí stím ).

Tedy bouldering.

Bouldering vznikl přibližně v 80.-90. letech 19. století ( ano brzo co ? ) Jenže, původně to nebyl sport ale součást tréninku a výcviku pro horolezce a náročnější lezecké akce. Přibližně v 50. letech století 20tého přišel učitel gymnastiky John gill na to, že lezení po šutrech je docela zábavné.


Takže oco jde, jak jsem už řekl jde o lezení v nízkých výškách. Nízká výša je relevantní pojem, neboť hranice mezi boulderingem a free solo lezením je řekněmě tenčí než vůbec nějaká. Jedná se o lezení extrémní. V podstatě jde oto, ýe máme šutr X a máme na něj vylézt tím co nejnáročnějším způsobem. ( Pokud najdete náhodou halu letzeckou kde bude boulderingová stěna, tak tam často stačí vbec se dostat na cílový úchyt :-D viz letošní mistrovství ČR )


Vybavení ? Tak u vybavení je investice dost nízká, stačí lezešky a pytel magnezia.... ( tohle magnezium neni prvek, ale  4MgCO_3 \cdot Mg(OH)_2 \cdot 4H_2O ( wikipedia) lezečky se dají pořídit tak kolem 1000 korun i nové.

Výhodou boulderingu je minimální nutnost investice, zábavnost, relativní nenáročnost, jak finanční tak šasová. Bezpečnost. Tady bych se pozastavil, k zastavení a zmírnění pádu se používají takzvané bouldrmatky, jde v podstatě o hodně lepší žíněnku která zabrání docela dost slušnému pomlácení ( kdo sletěl ze metru a pul na zada na šutry ví očem mluvím.) Nejsou ale bezpodmínečnou nutností, stačí kamarád co vás bude přidržovat.

Sportovní lezení a jeho pravidla:
zde byl zdrojem server bouldering.cz


  • Systém soutěže Závody jsou dvoukolové. První kolo je kvalifikační, druhé kolo finále.
  • Výsledky kvalifikačního kola každého závodníka jsou hodnoceny takto - top, počet pokusů top, zóna, počet pokusů na zóny, bodová hodnota chytů
  • Každé kolo probíhá na rozdílných problémech (dále jen. bouldry). Každé kolo má min. 3 bouldry.
  • Postupy do finálového kola
  • Do finále postupuje 10 závodníků nebo 8 závodnic.
  • V případě menšího počtu závodníků než 10 resp. 8 postupuje pouze polovina startovního pole.
  • V případě shodného výsledku většího počtu závodníků na posledním postupovém místě se postup řídí pravidlem plovoucí kvóty.
  • Startovní pole ve finálovém kole Ve finálovém kole je startovní pořadí závodníků určeno opačným výsledným pořadím z kola prvého. "nejlepší na konec"
  • Závodník a jeho povinnosti Všichni závodníci jsou před započetí svých lezeckých pokusů v izolaci, aby neviděli jak se jednotlivé bouldry lezou. Závodník se po ukončení pokusů na bouldru odebere do přechodné izolace, kterou mu ukáže rozhodčí, zde vyčká odpočinkový čas, než bude přiveden na další bouldr. Závodník je povinen lézt v dresu (triko),které může dodat pořadatel. V ostatních případech nesmí lézt bez trika.
  • Izolace Všichni závodníci jsou před započetím závodu v izolaci. Izolace je určený prostor, kde je závodníkům umožněno rozcvičení a rozlezení na stěnce. Závodník nesmí tento prostor opustit nebo jakkoliv (např: posunky) kontaktovat osoby mimo tento vymezený prostor. V izolaci je zakázáno uchovávání a používání mobilních telefonů. Závodník se po odlezení nesmí vracet do izolace a při jejím opouštění si z ní bere svoje věci.
  • Přechodná izolace V tomto prostoru čeká závodník na svoje další bouldry. Zjišťování informací o bouldrech a jakákoliv komunikace s kýmkoliv a jakkoliv, kromě rozhodčího, je striktně zakázána. V případě porušení tohoto pravidla hrozí závodníkovi diskvalifikace ze závodu. V tomto prostoru závodník mlčky vyčká na časový signál, kdy bude moci nastoupit do dalšího bouldru.
  • Časový limit Před zahájením kol bude vyhlášen časový limit na bouldry. V časovém limitu se závodník seznámí s bouldrem a pokusí se ho vylézt. Kontrola času a)je možná na monitorech kde cyklicky vyprchává určený čas na bouldr b) u rozhodčího. Poslední minuta a konec limitu jsou hlášeny nebo je na ně jinak zvukově upozorněno. Závodník má určený čas na bouldr a po jeho vypršení nebo ukončení pokusů má stejný čas na odpočinek před dalším bouldrem. Takto projde celým závodem.
  • Bouldry O bouldru je závodník poučen od rozhodčího, který mu ukáže nástup, zónu, top případně závodníka seznámí s omezeními, které budou zároveň označeny barevnou páskou. Nástup: Bude pro všechny závodníky stejný a bude určen danými chyty popřípadě i stupy, nebo částí stěny, s označených míst závodník začíná lézt bouldry. Zóna: Jasně daný a vyznačený chyt, nebo část stěny v bouldru. Zóna je pomocné, hodnotící kritérium umožňující přesnější rozřazení výkonů závodníků. Rozhodčí závodníkovi řekne za jakých podmínek mu bude zóna započítávána, to znamená zda jí stačí držet jednou, nebo dvěma rukama a jak dlouho. Není povinné použít zónu k vylezení bouldru. Jestliže závodník zónu vynechá (nepoužije ji jako chyt) a vyleze top je mu započítávána na stejný pokus na jako top. Jestliže závodník zónu vynechá (nepoužije ji jako chyt) a nedá top je mu započítávána pouze hodnota nejvýše dosaženého, viditelně drženého chytu i v případě že je tento chyt v postupu bouldrem dále než zóna. Top: Jasně daný a vyznačený chyt, nebo část stěny kde bouldr končí. Za dosažení topu je považováno jeho držení oběma rukama současně ve statické formě provedení. Top je uznán po oznámení rozhodčího jasným povelem. Např. Dobrý, Top atd.
  • Pokusy Do výsledků se hodnotí jen pokus, který byl započat v nástupu. Za pokus se pokládá každé vyvěšení se do chytů, při kterém dojde k odlepení obou nohou od země-matrace.
  • Držení chytu - Chyty Za držený chyt je považován pouze ten, který lezec použije na další postup bouldrem nebo ten, který lezec drží ve statické podobě. Každý držený chyt má svou bodovou hodnotu určenou stavitelem bouldru. Je zakázané na postup bouldrem používat dírky pro montáž chytů, stane-li se tak je závodník povinen na vyzvání rozhodčího ukončit pokus. K čištění chytů smí lezec použít pouze pomůcky dodané rozhodčím. Čištění bouldrů probíhá na požádání závodníka během závodu a po ukončení pokusu na bouldru.
  • Hodnocení výkonů lezců U každého bouldru je rozhodčí, který sleduje a zapisuje lezcův výkon. Souhlas s výsledkem ztvrdí závodník podpisem nebo parafou. K hodnocení výkonů v jednotlivém bouldru slouží pět kritérií a to v tomto pořadí: Top, Počet pokusů na top, Zóna, Počet pokusů na zónu, Bodová hodnota chytu. O celkovém umístění pak rozhoduje součet výsledků z jednotlivých bouldrů, a to v tomto pořadí: Topy, Počty pokusů na Topy, Zóny, Počty pokusů na zóny, Bodové hodnoty chytů.
  • Omezení a protesty Na jednotlivá omezení v bouldrech budou lezci informováni od rozhodčího daného bouldru. Závodů se nemohou zúčastnit lezci mladší 16 let (kalendářního věku) Závodník může v případě nesrovnalostí po vyhlášení výsledků podat protest. Protestné je 200,- Kč. Vyřešení protestu posuzuje hlavní rozhodčí a rozhodčí jednotlivého bouldru. Protestné 200,- Kč je v případě uznání protestu vráceno.

na závěr:

Mark Baker definoval bouldering následovně: "jak vylézt relativně krátké sekce útesů, valounů a zdí, obvykle ménších než 4 metry, bez použití bezpečnostního vybavení jako, lana a helmy, atd".

John Sherman popsal bouldering takto: "jako nejvíce smyslnou disciplínu lezení, která zahrnuje výbušnost a pohyb vyžadující sílu, ale také schopnost sladěnosti se skálou".


A link : PAD bouldering gear . Boulderingovz web.

10 komentářů:

Maudinka řekl(a)...

hodně zajímavé - prostě adrenalin:)
Jen by mě zajímalo, z čeho mají být dělaný ty úchyty? a nemůže se stát, že ti to ujede a žuchneš? (o těch žíněnkách sem četla)

Anonymní řekl(a)...

a heleme se:)tak to jsme zvědavá, jestli na mě s tím počkáš, nebo to zkusíš zatím sám...když já s efakt strašně bojim toho okamžiku,až budu muset viset na skále- ale přitom víš, jak moc to už chci zkusit:)úplně strašně moc, myslim, že to musí bejt úžasnej pocit...a drží s emě to dlouho...ale nevim nevim:)musíš mě k tomu asi dokopat:)btw můžem říct Martinovi, ať nás něco naučí:D

Anonymní řekl(a)...

maud:jsi jištěná, spadnout nemůžeš, a když lezeš na stěně, není to taková vejška, že by s eti něco stalo:)

Maudinka řekl(a)...

Zazvorek: kdyby si mě znala, víš, že pro mě je nebezpečné i jít si lehnout.
Jinak mi jde o to, jestli když sletíš (což říkáš, že nějak ani nejde) tak když ti sjede ruka, tak jestli si nemůžeš něco udělat s ní ale u normálního člověka, né jako jsem já...

Ikary řekl(a)...

Takze, u boulderingu si mues udelat cokoliv, od vymknuti prez zlomeniny. Nejses nicim jistena, uchyty si najdes sama je dano treba jen 5 bodu kterych se musispovine chytit. tzv cesta. co setyce padu nejsou z nijak zavratne vysky max se pohybuje kolem 4 metru. pod tebou byvaji vetsinou matky ktere pad zmirni ale z vysky 4 metru uz zvladnes dopadat na nohy.


Naumelych boulder stenach jsou matrace odpovidajici tem co jsou v doskocistich ke skoku do vysky a o tyci.

Jisteni je jen na vysokych lezeckych senach. ajelikoz jsou jistici lana dynamcika tak vpodstate si masimalne hnes zse zady pri padu.

Z dvanacti metru se klidne zabit muzes. to neni problem.

Anonymní řekl(a)...

Tak to já jsem taky dobrý střívko,právě jsem si málem uřízla nůžkama prst a sjely mi i mezi žíly:Dtakže se taky bojim,ale mylsim, že by se nic stát nemělo...spíš musíš spadnout šikovně:D

Maudinka řekl(a)...

Jo ze 4 metrů dopadnout na nohy...nechceš být kaskadér?? Ty se ve vzduchu otáčejí:)A to je taky adrenalin;)
A zabíjet se rozhodně nechci.
A teď mi řekni jaký je ten povrch těch úchytů:) jestli hladký nebo hrubý nebo co vlastně:) protože na jednom hřišti byli imitace a ty byli tak hrubý, že se o to mohl kdokoliv zranit, proto mě to zajímá, jaký je ve zkutečnosti:)

Zazvorek: na prsty bacha, máš sice 10, ale každej by chyběl, k smíchu to rozhodně není. Taky jsem se jednou takhle řízla (před Vánocena když jsem nožem otvírala ořechy...nemáme louskáček)
o tom, že by se stát nic nemělo pochybuju, náhoda je blbec a neštěstí ještě větší. Prostě se musí dávat bacha.

Ikary řekl(a)...

takze co se tyce uchytu, na umelych stenach to bycva specialni umely piskovec treba, ano jsou drsne protoze jinak se na nich neudrzis rpece. a ono imitace neni ralita. ajsou celkem dost drsnea le zkus smirglpapir. neitotak hrozne.

Maudinka řekl(a)...

No já plus mínus vím jak to asi hrubý je:) děkuju, za osvětlení

Maudinka řekl(a)...

Jsem zvědavá na další články o tom, rozhodně bych se zase na něco zeptala, když mě k tomu tématu něco napadne¨:)