pondělí 17. března 2008

Totality in China

Čína začala o tomto víkendu svým obyvatelům blokovat YouTube kvůli videím z demonstrací, které proběhly v rámci výročí protičínského povstání v Tibetu.

Videa z demonstrací proti čínskému přístupu k Tibetu, a ze zásahů proti nim, se objevila na YouTube a Čína proti nim použila tradiční prostředek totalitního režimu - cenzuru. Stejně dopadly i některé zahraniční televizní stanice jako CNN či BBC, které byly blokovány během zpráv o demonstracích.


Že z hlediska svobody projevu (nejen na internetu) není Čína zrovna ideální stát jsme se již několikrát zmiňovali. Nyní se to opět potvrdilo novým zákonem, který zavádí v Číně omezení pro online video.

Nový zákon začne platit od 31. ledna letošního roku. Podle něj musí být všechny portály v zemi nabízející video obsah vlastněné, nebo alespoň spoluvlastněné, státem a jejich provoz bude podmíněn zvláštním povolením. To bude udělováno na tři roky, po kterých musí být uděleno znovu.

Subjektům, které se nějak proviní proti zákonu, může být zakázána činnost až na pět let. Zakázána jsou samozřejmě videa prozrazující státní tajemství, poškozující dobrou pověst Číny, pornografie a (nejvíce dikutabilní oblast) videa narušující sociální stabilitu v zemi. Provozovatelé jsou povinni nejen takovýto obsah mazat, ale zároveň ho i hlásit státním úřadům.

Většina stránek v Číně, které nabízejí video obsah je v současné době v soukromém vlastnictví. Dopad to může mít samozřejmě i na zahraniční stránky, jako je YouTube. Ty se pravděpodobně buď budou muset alespoň do určité míry podřídit novému zákonu nebo jim hrozí plné blokování ze strany čínských providerů.

Zdroj: Lupa.cz

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ale článek o Tibetu je můj!:-P :-D

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že k politice se ti tu vyjadřuju akorát já...to se nikdo další nezajímá o dění okolo?