čtvrtek 5. července 2007

POI

Poi je v dnešní době hlavně forma žonglování, původně však bylo bojovím uměním obyvatel Nového Zélandu. U žen se používalo k zvětšení ohebnosti a pružnosti, u mužů k získání síly v ramenou a zlepšní koordinace pohybů. Poprvé jej předvedli právě maoři z NZ. Dnes se používá několik druhů poi a to :
  • Ponožková poi
  • Ohňová poi
  • Světelná poi
  • tzv. tréninková poi
Ponožková pi-
nejjednodušší z poi k výrobě. Více či méně dva kousky závaží ve vaku přibližně tvaru ponožky (zužující se)

Ohňová poi-
nejefektnější (přecijen lepší než světelná) vyrábějí se vetšinou připevněním kevlarových pruhů (namotaných do požadovaného tvaru od čtverce po koule nebo tzv katedrály co se snad odmotavajií, až po dlouhe 15-30 cm dlouhé válečky) připevněných k řetězu.

Světelná poi-
jsou tvořena podobně jako ohňová akorát nemusejí už být na řetězu, koncové koule ,tyčinky jsou pokryty fluoresenčnímy barvami nebo látkamy zářícími pod UV světlem (hodně efetkní je to v kombinaci s ornamentama kreslenýma po těle těmahle barvama... viděl sem kdysy..)


Efektní že?

Stránky věnované žonglování zevrbuně i s obchodem (hoodně dobré) najde te zde i navody apod.

A jako lahudka na závěr




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ohňová poi musí bejt hodně efektní, už mi zbejvá jen si počkat,až to předvedeš live:) JInak když konečně píšeš články s interpunkcí, je to docela rozdíl - jsou srozumitelnější a vůbec se na to líp kouká;)