pondělí 4. února 2008

Once

Tak předevčírem jsem si to šinul kolem našeho veleslavného kina a vzpomněl na Terezku, jak říká, že by ráda šla do kina na nějaký film ( tentokrát ve stylu film na prvním místě a ne jako zvuková kulisa k všelijakým nemravným nepravostem ). Upoutal mne totiž plakát k filmu Once. Ano k tomu donekonečna omílanému nízkorozpočtovému filmu, který u nás moc lidí zase nevidělo.



Něco k ději. Film se odehrává v Dublinu, naši dva hrdinové jsou postarší ( prý) muž se snem živit se hudbou který dělá u otce v opravně vysavačů, vetšinu dne ale trávi na ulici hraním na kytaru, přes den slavne písičky, v podvečer svoje vlastní. Potkává přistěgovalkyni z česka jež prodává květiny na téže ulici, při první rozmluvě mu slíbí, že přinese lux který má rozbitý, druhý den to skutečně udělá ( fakt ho po ulici táhne za tu hadici! ) zjišťuje o ní že je výborná pianistka a společně mají jeho písničky něco co jim chybělo. Pomáhá mu otextovat některé jeho výtvory. Nahrají desku, ona se do něj zamilovává. Při natáčení desky nadchnou všechny spolupracující. Má to ale háček, ona je vdaná s dcerkou a otcem stále doma v ČR. Po natočení desky se zamýšlejí nad tím co dál. Jaký je konec filmu? Tipněte si...!



tak toto jest extrémě zkrácený a okousaný děj. Myslím, že film je opěvovaný právem. Písničky jsou hlavním motivem, prolínají celou dobu dějem a neruší, není to pauza na doběhnutí na záchod. mají svůj důvod logičnost v textech a hlavně posunují příběh dál. Nejen časově a událostmi ale i hloubkou toho co prožívají postavy na plátně ale i vy jako diváci. To se dá říci například o Falling Slowly ( nominace na Oskara). Once ukazuje lásku takovou jaka je, často nereálná, ukazuje to co kždý z nás jednou zažil. Zamilování se které není reálné, které skončí mávnutím proutku protože jí nelze rozvinout. Proč? manželství vzdálenost, budoucnost cesty každého vedoucí jinudy ať chceme nebo ne. Je to příběh s autenticitou která až zamrazí. Ukazuje život takový jaký je, bez příkras ani zbytečných hororových scének, a tragických okamžiků kdy se hrdina meloucí z posledního odhodlá k poslednímu výpadu a tak získá vysněnou princeznu.


v pěti slovech: Příběh hudby a lásky bez příkras.
A recenze? - Krása v jednoduchosti a prožitku, okamžiku souznění.

Názor na film si udělá každý asi sám. Snad jen ještě něco k suchým faktům.

Hlavní role:
Markéta Irglová
Glan Hansard

Režie:
John Carney

Scénář:
John Carney

Kamera:
Tim Fleming

Vedlejší role:
Bill Hodnett, Darren Healy

Ještě pro zajímavost. Celosvětově film vidělal k dnešnímu dni
$15,881,504 celosvětově. Polovina připadá na Irsko.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sakra, článek o Once jsem chtěla psát já, ale vše už bylo řečeno, tak to nemá cenu:D
Snad jen to, že písničky mají sílu, jsou opravdu skvělý, o Falling slowly ani nemluvě...
ten film má sílu hlavně v momentě, kdy sedíte v prázdnym kině s člověkem, kterýho milujete, držíte ho za ruku, nechcete nic říkat, jen sedět a poslouchat písničky..pak je to opravdu prožitek.
A málem bych zapomněla na Picknick:D

Ovečkin řekl(a)...

ta písnička je z toho filmu jo? To ani nevim ty jo a oblíbila sem si jí už dávno...ale vypadá to zajímavě...