středa 27. června 2007

Lecby deprese

Ve sve podstate se pouzivaji pouze tri veci k lecbe depresi.... a to: psychoterapie, uzivani farmak a elektrokonvulze..

psyoterapie je dosti ucinna ale precijen neni to nijak slavne... u lehkych a lehcich pripadu muze opravdu pomoci jako uplna lecebna metoda a odstrani deprese.. ale v mnoem sirism mneritku je to neucinne.. nejucinenjsi se stava v momente kdy se kombinuje s uzivanim farmatik predevsim antidepresiv....
antidepresiva jsou dnes lepsi oproti tem uzivanym pocatkem 60 let ne v ucinnosti ale v mnohonasobnemensich mnostvich vedlejsich ucinku jak co se tyce jejich mnostvi tak i intenzity. Antirepresiva zvysuji hladini neuro transmsmitoru v mozku cimz pusobi prave a odstraneni depresi a to serotoninu a noradrenalinu. V dnesni dobe se pouzivaji takzvane farmaka vyssich generaci zname taky pod zkratkou SSRI (selektivni inhibitory zpetneho vychytavani serotoninu), antidepresivum prvni generace se rikalo trcyklicka antidepresiva. terapie uzivani antidepresiv trva vetsinou 4-9 mnesicu. Avsak privni nastup ucinku antidepresiv je AZ v dobe ( u modernich afrmak kter sou vhodne zovlena ) od jednoho do 10 dnu... s klesajici vhodnosti doba roste az k trem tydnum.....vetsina priznaku depresi mizi behem 6-12 tydnu uzivani... avsak museji se uzivat priblizne 9 mnesicu jinak je velka pravdepodobnost navratu k predchozimu stavu...... obcas a to zvlaste u cyklicky se obecujicich depresi je uzivani i dlouhodobejsi..

elektrokonvulze neboli elektricke soky.. v dnesni dobe se dava prednost lecbe antidepresivy s ucinnosti od 60 do 80% i presto ze metoda elektrickeho proudu ma uspesnost i hodne prez 85%.. probiha za nrkozy slabym el proude ( stejnosmnernym) katodamy zavedenymi do mozku9 mozek bolest neciti! ) dnes se uziva hlavne v pripadech kdy ostatni metody selhaly nebo u tezkych pripadu depresi( zadost pacineta unas asi mc mozna nebude nejsme v USA kde za sebe muze clvoek rozhodnout )

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ikary, nečetl jsi knížku Electroboy- vzpomínky na mánii od Andyho Behrmana?