středa 27. června 2007

UDG

UDG vznikli v roce 1998 v Ústí nad Labem a počátky jejich fungování, jak už to tak bývá, jsou ve znamení mnoha personálních změn. Současný název skupiny je zkratkou původně užívaného slovního spojení Useless demi-Gods (v překladu Nepotřební polobozi) vypůjčeného z textů velšských kytarových idolů Manic Street Preachers, avšak dnes, jak sami členové říkají, tyhle tři písmenka už nic konkrétního neznamenají a každý si pod nimi může představit, co chce.

Počátkem roku 2001 vydali UDG první demonahrávku nazvanou "Štěkat do boudy", a o rok později se skupina díky internetovému hlasování probojovala na jeden z největších českých festivalů Rock for People v Českém Brodě. V roce 2003 vyšlo kapele druhé demo "Obsazeno Místenkou" a na podzim tohoto roku kapela odehrála pět koncertů v Paříži. Tady se také mimochodem seznámili i s kytaristou tamní kapely Intendo Entertainment System Guillaumem Kondrackim, jež jim na aktuálním albu také zahostoval.

UDG zde získali také kontakt na španělského promotéra, který prosadil jejich nahrávku do vysílání španělského rádia a na jaro příštího roku zde připravuje koncertní turné.

Kapela během své šestileté historie neustále koncertovala (logicky nejvíce v severních Čechách) a postupem času se představila jako předskokan známých souborů Mňága a Ždorp, Vypsaná fiXa, či -123 min.
"Živé hraní je pro nás nejdůležitější. U naší hudby jde hlavně o energii, kterou můžeme na koncertě předat s ještě větší intenzitou," říká saxofonista Adam Kupera.V březnu letošního roku se o sobě "údégéčka" rozhodli dát vědět dalším způsobem.

Na vlastní náklady zrealizovali natáčení prvního videoklipu ke skladbě Zpěvy deště se zajímavou dějovou zápletkou, v němž hlavní roli podivínské ženy ztvárnila známá česká herečka, držitelka několika cen Thálie, Bára Hrzánová.

12. května 2004 se na veřejném finálovém koncertě v Paláci Akropolis skupina UDG stala z rozhodnutí odborné poroty vítězem druhého ročníku soutěže Coca Cola Pop Star a podepsala smlouvu na vydání alba s hudebním vydavatelstvím Sony Music.

Debutové album Ztraceni v inspiracích se natáčelo v průběhu srpna 2004 v jednom z nejlepších českých nahrávacích studií Sono Records pod dohledem producenta Milana Cimfeho, jež v minulosti spolupracoval na albech kapel Kabát, Divokej Bill, Čechomor a dalších. "Chtěli jsme někoho, kdo nám do písniček ve studiu nebude přidávat spousty elektronických cinkrlátek a nebude nás tlačit někam, kam nechceme," uvádí k výběru producenta Petr Vrzák a dodává: "Všechny studiové vychytávky jsme používali k tomu, abychom podpořili právě drive a dynamiku písniček, nepoužíváme samply samoúčelně, jde nám o živelnou energii, která z našich písní musí být cítit."

Písničky na novém albu mají hutný kytarový zvuk osvěžený saxofonem a mísí v sobě silné melodie s mladicky údernou energií a poetickými texty v češtině. Charakteristickým prvkem tvorby UDG je mj. i prolínání hlasů hlavního zpěváka Petra Vrzáka a saxofonisty Adama Kupery. Ve skladbě Smutné a lehké si jeden s vokálních partů zazpíval frontman kapely Kryštof Richard Krajčo, v jiné Petru Vrzákovi osobitě ztvárnil ženský protějšek Matěj Homola z Wohnout. Na albu ale nechybí ani ženský vokál v podání Jany Pečenkové a francouzský rap již zmiňovaného pařížského muzikanta Guillaumma Kondrackiho.

Jako pilotní singl byla vybrána rozverná tříakordovka Zvědavá, ale UDG mají v rukávu i další hitová esa: skladby Hvězdář nebo Motýl.

První část koncertní torné k nové desce pojedou UDG na podzim 2004 v roli předskokanů Wohnout. Druhá část je prozatím plánována na březen 2005, kdy by se UDG měli vydat na šňůru s kapelou Kryštof. Její frontman Richard Krajčo o kapele prohlásil: "Myslím, že UDG jsou šikovná parta, která může úspěšně objíždět festivaly a zaujmout spoustu lidí. Pokud jim trochu pomůžou i rádia, mají určitě šanci na úspěch."

UDG jsou: Petr Vrzák - zpěv
Adam Kupera - zpěv, saxofon
Michal Čech - kytara
Bohumil Němeček - kytara
Pavel Vrzák - baskytara
Tomáš Staněk - bicí, texty

ocividne to neni moje prac a tak se priznam tohle je fakt zkopcene z jejich webu :) http://www.udg.cz

Žádné komentáře: